Składniki (2 porcje):

  • podwójna pierś z kury (zwykle ok. 400-500 g)
  • 1 opakowanie mieszanki sałat lub własnoręczny wybór i ich krojenie
  • pół melona (lepiej pasuje ten w kolorze pomarańczowym)
  • trójkąt sera pleśniowego Lazur lub innego z niebieską pleśnią (Roquefort)
  • garść startego twardego sera, np. Grana Padano, ew. Parmezan
  • glazura balsamiczna
  • oliwa z oliwek
  • pół małej cytryny

Marynata do kurczaka:

W misce mieszamy 1 wyciśnięty ząbek czosnku, sok z ćwiartki cytryny, imbir mielony, pieprz cayenne, sól, pieprz, kminek mielony z 4 łyżkami oliwy, a następnie marynujemy w tym oczyszczone piersi z kurczaka (nie pokrojone) przez około 30 minut.

Sos do sałaty:

Przyprawy (sól, pieprz, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, oregano, bazylia) mieszamy z 3-4 łyżkami oliwy.

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka najlepiej usmażyć na grillu, ewentualnie grillowej patelni. Nic się oczywiście nie stanie gdy zrobimy to na zwykłej, jednak przyjmiemy wtedy dodatkową porcję tłuszczy, a i smak będzie się nieco różnić.

Kroimy melona w plastry i układamy po zewnętrznej stronie talerza (dookoła). W pozostałej w środku przestrzeni układamy mieszankę sałat i polewamy sosem. Na zieleninę układamy ser pleśniowy pokrojony w paski. Gotowe mięso kroimy w paski i kładziemy na serze i sałacie. Polewamy kremem balsamicznym, a na koniec ścieramy na małych oczkach twardy ser i posypujemy nim całość.