5 filetów śledziowych solonych
– 5 ogórków konserwowych
– czerwona cebula
– jabłko
– 1 ugotowany ziemniak
– 2 ugotowane buraczki
– pieprz do smaku
– sok z cytryny

Sos:
– pojemniczek małego jogurtu naturalnego (gęstego!)
– 3 łyżki majonezu
– posiekany koperek
– papryka w proszku, sól i pieprz

Przepis na sałatkę śledziową Śledzie należy wymoczyć w zimnej wodzie by nie były zbyt słone. Osuszamy je, i kroimy na małe kawałeczki. Obieramy buraczki, cebulę, oraz ziemniaka i kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki i jabłko, które skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniało.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Odstawiamy w chłodne miejsce by składniki się przegryzły.
Przygotowujemy sos:
W miseczce łączymy majonez z jogurtem i koperkiem, przyprawiamy do smaku. Sałatkę polewamy sosem przed podaniem!