Składniki sałatki pieczarkowej z groszkiem:

1 kg pieczarek

1 puszka zielonego groszku (robiłam też z konserwowym bobem, również pyszna)

4 jajka

3 ogórki kiszone

mniejsza cebula lub kawałek pora

sól

pieprz

koperek

majonez

 

Przyrządzanie

Myjemy dokładnie pieczarki, kroimy je dokładnie w plasterki, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy jakieś 15 min. Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą, obieramy a następnie kroimy w kostkę, podobnie ogórki, obieramy cebulę, kroimy dość drobno, groszek odsączamy na sitku z zalewy. Na sitko wrzucamy pieczarki, jak przestygnięte wrzucamy je do miski, dodajemy jajka, ogórki, cebulę, groszek, mieszamy i  przyprawiamy przyprawami np. pieprzem. Posiekany drobno koperek (4-5 łyżek na niepełny słoiczek 400 ml) mieszamy z majonezem, dodajemy go do warzyw, mieszamy, przed podaniem wstawiam do lodówki aby się schłodził.