Do przyrządzenia dania potrzebować będziemy:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 3-4 ogórki (zielone lub kiszone)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 jogurt naturalny
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta soli, cukru i pieprzu
  • odrobina soku z cytryny
  • przyprawa gyros
  • olej do smażenia

Krok po kroku:

  1. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy za pomocą przyprawy do gyrosa (kompozycję ziół i przypraw możemy przygotować samodzielnie) i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
  2. Sałatkę pekińską płuczemy i rwiemy lub kroimy na mniejsze części.
  3. Ogórki obieramy, kroimy w niewielką kostkę.
  4. Na dno szklanej miski wsypujemy kukurydzę, następnie sałatę, ogórki i przestudzone kawałki kurczaka.
  5. Z jogurtu, majonezu, czosnku, soli i pieprzu przygotowujemy sos. Całość doprawiamy jeszcze odrobiną cukru i soku z cytryny.
  6. Gotowym sosem czosnkowym polewamy sałatkę. Podajemy z pieczywem.