Potrzebne składniki:

  • 150 g białego ryżu długoziarnistego (czyli około 1,5 woreczka)
  • 350-400 ml bulionu (może być z kostki)
  • 125-150 ml białego wytrawnego wina (około pół szklanki)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej papryki
  • 100 g sera mozzarella
  • 1 jajko
  • 2 łyżki stołowe bułki tartej
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • przyprawy (sól, pieprz ziołowy)

Cebulę i czosnek obieramy, paprykę myjemy i usuwamy gniazdo nasienne. Wszystko kroimy w drobną kosteczkę. Ryż przesypujemy na sitko i dobrze płuczemy (dzięki temu nie będzie się tak kleił). Mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek po czym najpierw wrzucamy cebulkę i czosnek, a gdy cebulka się zeszkli paprykę. Całość chwilkę podsmażamy a potem wsypujemy ryż i dusimy przez chwilkę pod przykryciem. Następnie zalewamy połową bulionu, a gdy ryż wchłonie bulion to po raz kolejny wlewamy bulion oraz wino i dalej dusimy. Gdy ryż wchłonie cały płyn to wszystko doprawiamy do smaku, mieszamy, przekładamy do miski i studzimy.

Gdy ryż ostygnie, dodajemy do niego jajko, bułkę tartą oraz startą mozzarellę i całość dokładnie mieszamy. Następnie z powstałej masy formujemy kuleczki. Blachę wykładamy folią aluminiową i układamy na niej ryżowe kuleczki.

Blachę z kulkami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 10 minut.

Smacznego!