Składniki:
300g ryżu
40 dag wędzonego boczku
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 pomidory
20 dag żółtego sera, 10 dag na wierzch zapiekanki
1 szklanka rosołu (mięsnego lub z kostek)
4 łyżki śmietany 18%
majeranek
sól, pieprz
bazylia, oregano

Sposób przygotowania:
Ryż wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować ok 5 minut. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Cebulę posiekać w drobną w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę z czosnkiem dodać do boczku i razem smażyć. Pomidory sparzyć,obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce. Ostudzony ryż, boczek, pomidory i ser przełożyć do miski. Do tego należy dodać rosół, śmietankę i przyprawy ( do smaku). Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, wierzch posypać serem. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 °C. Gorącą zapiekankę można polać ketchupem lub innym sosem.