Nie wiem, czy tak podany ryż można nazwać risottem ale na pewno jest czymś bardzo zbliżonym. Ja zdecydowałam się wcześniej trochę podgotować ryż z racji tego, że wydaje mi się, że gdy mięso mielone zalejemy bulionem to zrobi się z niego papka, ale oczywiście możecie spróbować na własny sposób :)

Potrzebne składniki:

  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • pół szklanki bulionu mięsnego (może być z kostki)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 średnia marchew
  • pół słoiczka marynowanej czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • przyprawy (sól, pieprz ziołowy, curry)

Ryż dobrze płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo.

Pomidory kroimy na ćwiartki i każdą ćwiartkę w poprzek na pół.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso mielone. Do mięsa dodajemy 3 łyżeczki curry. Czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i także dodajemy do mięsa.

Następnie dodajemy pokrojone pomidory oraz zalewę. Kukurydzę oraz paprykę osączamy z zalewy. Paprykę kroimy w paseczki i wraz z kukurydzą także dodajemy do mięsa. Marchewkę skrobiemy, myjemy, przekrajamy wzdłuż a potem kroimy w niezbyt cienkie (około 5mm) półplasterki i dodajemy do reszty. Całość dusimy kilka minut pod przykryciem na średnim ogniu.

Ugotowany twardawy ryż dodajemy do mięsa i całość mieszamy. Następnie dodajemy trochę bulionu i trzymamy na ogniu aż ryż wchłonie płyn. Na koniec całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ziołowym.

Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.

Po nałożeniu dania na talerze, każdą porcję posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!