Składniki:
-oliwa
- 1 cytryna
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 gałązka zielonej pietruszki
- 6 listków laurowych
- pieprz
- vegeta
- 5 filetów dorsza
- folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Do miseczki dodać szklankę oliwy. Wycisnąć sok z cytryny i dodać do miseczki tak jak posiekaną cebulę, listki laurowe i zioła. Doprawić vegetą i pieprzem. Filety dorsza umyć i przekroić na kawałki. Do miseczki położyć dorsza. Odstawić na 2 godziny. Dzięki temu ryba będzie miała aromat. Dorsza osuszyć z marynaty i posolić. Na folię aluminiową położyć kawałki dorsza. Piec na grillu ok. 15 minut. Obracać na jedną i drugą stronę. Podawać na talerzach z grillowanymi ziemniakami i surówką z kapusty. Folia aluminiowa zapobiega wysuszeniu ryby, dlatego powinno się na niej piec. Można grillować inną rybę jak dorsza. Warto kupić sandacza czy halibuta.