Kura, 25 dag włoszczyzny, sól, natka pietruszki Kluseczki: 2 jaja, 8 dag mąki pszennej, sól

Wypatroszoną, umytą kurę, uformowaną w kieszonkę  gotować w wywarze z warzyw do miękkości. Miękką kurę wyjąć i podzielić na części, warzywa odcedzić. Przyrządzić ciasto na lane kluseczki: Do kubka wsypać przesianą mąkę, wybić po jednym jajku na talerzyk, aby sprawdzić ich świeżość, następnie dodać do mąki i dobrze rozbijać (ucierać) drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej, lejącej się masy ciasta. Gdy jest zbyt gęste, dodać troszeczkę zimnej wody. Ciasto wlewać cienkim strumieniem na wrzący rosół, równocześnie delikatnie mieszając. Gotować 2—3 min. Do rosołu włożyć gorącą podzieloną kurę i wykładać na głębokie talarze, zalewając gorącym rosołem z kluseczkami. Dodać po kawałku ugotowanej marchwi. Posypać umytą, posiekaną natką pietruszki.