Przepis ten dostałam od koleżanki i szczerze mówiąc na początku trochę wątpiłam w jej zapewnienia, że jest przepyszny. W wyobraźni nie potrafiłam połączyć smaku kapusty z moim tradycyjnym smakiem domowego rosołu. Oczywiście mimo obaw ugotowałam zupkę i oczywiście byłam zdziwiona rewelacyjnym efektem :) Rosołek, nie dość że tani to szybki w wykonaniu i co najważniejsze smaczny :)

Potrzebne składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (jeśli nie macie piersi może być jakaś inna część)
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej (ta się szybko gotuje)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ok. 1 litr (w zależności od ilości żarłoków) wywaru z warzyw (może być z kostki rosołowej)

Mięso drobno kroimy. Por przecinamy na pół i zieloną część chowamy do lodówki. Białą część płuczemy i kroimy w słupki. Marchew obieramy i kroimy w półplasterki. Kapustę jak najdrobniej siekamy. Do niskiego, szerokiego garnka wlewamy trochę oleju lub oliwy, którą rozgrzewamy. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka i dusimy na rozgrzanym oleju około 5 min.

Następnie do warzyw dokładamy mięso i wywar z warzyw i całość gotujemy ok. 15 minut. Rosół doprawiamy pieprzem i solą (może też być Vegeta) do smaku i wlewamy 2 łyżki sosu sojowego (niektórzy dodają także odrobinę cukru, ale to kwesta upodobań).

Makaron gotujemy osobno według przepisu na opakowaniu.

Smacznego!

Porady:

  • Ja nie zawsze kupuję oryginalny makaron chiński. Niekiedy zastępuję go tym z zupek chińskich dostępnych w każdym sklepie. Ważne aby kupić ten… najtańszy bo nudle np. Knorra pęcznieją i robią się wodniste natomiast te firmy Vifon pozostają twardsze.
  • Jeśli nie chce się wam gotować lub też zalewać makaronu, można go dodać do zupy ale już po zdjęciu jej z gazu, przykryć garnek pokrywką i poczekać aż sam napęcznieje.