Składniki:

  • 1500 ml wody
  • 500 g wołowiny bez kości
  • 300 g kurczaka
  • 200 g kości wołowych
  • 5 cm imbiru (kawałek wielkości kciuka)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 – 4 grzyby mun
  • 2 – 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/3 selera
  • 2 całe dymki
  • 6 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, cynamon, olej

Dodatkowo:

  • składniki na pierogi z mięsem (poza mięsem – te wykorzystam z gotowanej zupy)
  • makaron ryżowy

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalewam 100 ml wrzątku.
  2. Oszczycone i opłukane mięso i kości zalewam 1,5 litrem wody, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję pod półprzykryciem póltorej godziny, usuwając na początku zbierające się obficie szumowiny.
  3. Następnie dodaję obrany i pokrojony w kostkę imbir, anyż, obraną cebulę i czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie wraz ze szczyptą soli. Dodaję też grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
  4. Gotuję wszystko co najmniej kolejną godzinę na małym ogniu.(Wywar można w tym momencie przecedzić, zachowując oczywiście grzyby i mięso. Grzyby potem należy z powrotem dodać, pokrojne w paski.)
  5. Marchew, seler, pietruszkę obieram i kroję w cienkie i krótkie słupki. Rozgrzewam olej do dużej temperatury, wrzucam warzywa i smażę minutę lub dwie. Warzywa – odcedzone z oleju – wrzucam do zupy. Gotuję jeszcze 20 minut.
  6. Na koniec zupę doprawiam – dość intensywnie – sosem sojowym, solą, pieprzem, kolendrą i odrobiną cynamonu.
  7. Część płynna tej zupy jest gotowa. Zostały do zrobienia wontony – małe pierogi z mięsem.
  8. Z zupy odławiam całe mięso. Kawałek wołowiny kroję w kostkę i z powrotem wrzucam do zupy. Resztę mięsa mielę wraz z zeszkolnymi, posiekanymi cebulkami dymki. (Szczypiorek z dymek zostaje do podania).
  9. Dalej robię klasyczne pierogi z mięsem w kształcie uszek lub czegoś podobnego.
  10. Gdy wontony są gotowe zupę można w końcu zaserwować.

Podawanie:

Z makaronem ryżowym, posypane szczypiorkiem z dymki albo świeżą kolendrą.

Porada:

Do farszu wontonów można użyć ciekawych przypraw (np. imbiru mielonego), czy też wzbogacić go przykładowo podduszoną kapustą pekińską.