Potrzebne składniki:
- 10 plastrów szynki gotowanej
- 3 jajka
- 5-6 łyżek stołowych śmietany kremówki
- 1-2 łyżki majonezu
- 6 rzodkiewek
- 1 płaska łyżka stołowa startego chrzanu (ewentualnie może być już taki rozrobiony ze słoiczka ale wtedy dodajcie mniej śmietany a więcej chrzanu)
- pół pęczka szczypiorku
- przyprawy (sól, pieprz)
Jajka gotujemy na twardo a potem studzimy. Szczypiorek płuczemy, osuszamy, odkładamy kilka długich gałązek a resztę drobno siekamy. Ostudzone jajka obieramy i całe kroimy w bardzo drobną kostkę, a potem jeszcze siekamy.
Rzodkiewkę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Do małej miseczki przekładamy śmietanę, majonez i chrzan i mieszamy. Następnie do jasnego sosu dodajemy posiekane jajka, rzodkiewkę oraz szczypiorek, ponownie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Plastry szynki smarujemy kremem, zwijamy w ruloniki a każdy rulonik związujemy gałązką szczypiorku albo jeśli wolicie przekłuwamy wykałaczką.
Smacznego!