Potrzebne składniki:

  • 10 plastrów szynki gotowanej
  • 3 jajka
  • 5-6 łyżek stołowych śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 6 rzodkiewek
  • 1 płaska łyżka stołowa startego chrzanu (ewentualnie może być już taki rozrobiony ze słoiczka ale wtedy dodajcie mniej śmietany a więcej chrzanu)
  • pół pęczka szczypiorku
  • przyprawy (sól, pieprz)

Jajka gotujemy na twardo a potem studzimy. Szczypiorek płuczemy, osuszamy, odkładamy kilka długich gałązek a resztę drobno siekamy. Ostudzone jajka obieramy i całe kroimy w bardzo drobną kostkę, a potem jeszcze siekamy.

Rzodkiewkę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Do małej miseczki przekładamy śmietanę, majonez i chrzan i mieszamy. Następnie do jasnego sosu dodajemy posiekane jajka, rzodkiewkę oraz szczypiorek, ponownie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Plastry szynki smarujemy kremem, zwijamy w ruloniki a każdy rulonik związujemy gałązką szczypiorku albo jeśli wolicie przekłuwamy wykałaczką.

Smacznego!