Składniki:

– Polędwiczka wieprzowa,

– chuda szynka wędzona

-papryka świeża lub marynowana

-czosnek

-cebula

-ziele angielskie, liść laurowy

-ketchup, przecier pomidorowy

Polędwiczkę kroimy na grube plastry 2-3 cm i rozbijamy tłuczkiem na cienkie i duże płaty.

Solimy i pieprzymy oraz polewamy odrobina ketchupu, na mięso nakładamy duże kawałki szynki  i papryki (opcjonalnie można dodać ser żółty jajko, korniszony itp.)zawijamy i przekuwamy wykałaczkami aby się trzymało.

Cebulę i czosnek kroimy w grube pióra i smażymy na patelni gdy już będą rumiane układamy na patelni polędwiczki, obsmażamy z każdej strony, przekładamy do brytfanki lub garnka i zalewamy odrobiną wody. Dusimy mięso ok. godziny uzupełniając wodę jeśli odparuję. Do sosu dodajemy przecier pomidorowy i gotowe.

Najlepiej podać z warzywami z wody lub surówką.