Ciasto:
15 dag mąki
5 dag masła
1 jajko
100 ml mleka
50 ml wody
sól
Farsz:
10 dag szynki
10 dag sera
1 – 2 seler (naciowy)
2 – 3 łyżki keczupu
sól
pieprz
Czas:
20 – 35 min ( w zależności jak szybko się uwiniesz )
Jak zrobić?
Trzeba roztopić masło, i do niego dodać mąkę, jajko, mleko i wode. Kiedy już roztrzepiesz wszystko dokładnie, dodaj szczyptę soli – co oznacza troszeczkę. Wystarczy, że nabierzesz jej trochę między palce i rozetrzesz w nich. To własnie oznacza trochę. Na dużej i mocno rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem usmaż grube naleśniki. Gratulujemy ! Potencjalnie – własnie drogi studencie zrobiłeś naleśniki.
Kiedy już Twoje naleśniki się przestudzą posmaruj je z jednej strony keczupem. Na nim ułóż posiekanego w drobne paseczeki, kostke, lub inny kształ geometryczny selera. Kolejnym krokiem jest posypanie Twojej konstrukcji plastrami sera i szynki. Proponujemy najpierw ser, a później szynkę. Ładnie się sklei. Wszystko możesz przyprawić solą i pieprzem. Następnie wszystko ładnie zawiń, niczym świstak w sreberka i zafoliuj w folię aluminiową. Potrzymaj swoje rolady w lodówce. Jeśli porcja będzie dla Ciebie za duża ( w co wątpimy ) pokrój ją na mniejsze części.