Ciasto:

15 dag mąki

5 dag masła

1 jajko

100 ml mleka

50 ml wody

sól

 

Farsz:

10 dag szynki

10 dag sera

1 – 2 seler (naciowy)

2 – 3 łyżki keczupu

sól

pieprz

 

Czas:

20 – 35 min ( w zależności jak szybko się uwiniesz )

 

Jak zrobić?

Trzeba roztopić masło, i do niego dodać mąkę, jajko, mleko i wode. Kiedy już roztrzepiesz wszystko dokładnie, dodaj szczyptę soli – co oznacza troszeczkę. Wystarczy, że nabierzesz jej trochę między palce i rozetrzesz w nich. To własnie oznacza trochę. Na dużej i mocno rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem usmaż grube naleśniki. Gratulujemy ! Potencjalnie – własnie drogi studencie zrobiłeś naleśniki. 

Kiedy już Twoje naleśniki się przestudzą posmaruj je z jednej strony keczupem. Na nim ułóż posiekanego w drobne paseczeki, kostke, lub inny kształ geometryczny selera. Kolejnym krokiem jest posypanie Twojej konstrukcji plastrami sera i szynki. Proponujemy najpierw ser, a później szynkę.  Ładnie się sklei. Wszystko możesz przyprawić solą i pieprzem. Następnie wszystko ładnie zawiń, niczym świstak w sreberka i zafoliuj w folię aluminiową. Potrzymaj swoje rolady w lodówce. Jeśli porcja będzie dla Ciebie za duża ( w co wątpimy ) pokrój ją na mniejsze części.