Składniki:

80 dag wołowiny
6 plastrów wędzonego chudego boczku
Bułka kajzerka
3 dag suszonych grzybów
Pół szklanki mleka
2 łyżki masła
2 jajka
4 łyżki wytrawnego wina
Sól, pieprz, tymianek

Wykonanie: Mięso wołowe rozbić tłuczkiem delikatnie, aby nie porwać, posolić, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem, uformować w prostokąt i wstawić do lodówki. Grzyby namoczyć w letniej wodzie (pół szklanki) na godzinę, osączyć, drobno pokroić. Połowę masła wrzucić na patelnię i na nim podsmażyć grzyby. Ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, połączyć z grzybami, wbić jajka i wyrobić na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na mięsie ułożyć plastry boczku, rozsmarować farsz, zwinąć w rulon i związać nicią lub spiąć wykałaczkami. Resztę masła rozgrzać, zrumienić na nim roladę a następnie zalać winem i wodą,w której moczyły się grzyby. Dusić około 1 godziny. Podawać pokrojoną w dosyć cienkie plastry.