Skład­niki:

3 duże jajka (osobno żółtka i białka)
50 g drob­nego cukru do wypie­ków
40 g mąki pszen­nej
40 g skrobi ziem­nia­cza­nej
1/2 łyżeczki proszku do pie­cze­nia
szczypta soli

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Doda­wać stop­niowo cukier, następ­nie po jed­nym żółtku, dalej ubijając.

Mąki prze­siać z prosz­kiem. Dodać do ubi­tej masy i deli­kat­nie wymieszać.

Pro­sto­kątną bla­chę o wymia­rach ok. 40 x 30 cm wyło­żyć papie­rem do pie­cze­nia. Na papier wyło­żyć masę bisz­kop­tową i wyrównać.

Piec w temp. 170ºC przez około 15 minut do lek­kiego zaru­mie­nie­nia. Wyjąć z pie­kar­nika, zdjąć papier do pie­cze­nia, poło­żyć na ręcz­nik kuchenny (nie papie­rowy! taki, żeby bisz­kopt mógł “oddy­chać”) i od razu zwi­nąć wzdłuż dłuż­szego boku razem z ręcz­ni­kiem. Zosta­wić do przestudzenia.

mały sło­iczek dżemu borów­ko­wego
250 ml śmie­tany kre­mówki 36%
1 łyżka cukru pudru + cukier puder do posypania

Śmie­tanę kre­mówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.

Roladę odwi­nąć i wycią­gnąć ręcz­nik. Posma­ro­wać war­stwą dżemu, następ­nie wyło­żyć ubitą kre­mówkę zosta­wia­jąc ok. 2 cm od dłuż­szego brzegu, bo kre­mówka wypły­nie. Zwi­nąć w taki sam spo­sób jak była zwi­nięta razem z ręcz­ni­kiem. Posy­pać cukrem pudrem. Rolada jest od razu gotowa do jedze­nia. Prze­cho­wy­wać w lodówce.