Polska jest krajem, w którym nierzadko niedocenia się prezentów danych nam przez naturę. tak przyzwyczailiśmy się do jabłek, których u nas jest pod dostatkiem, że często kupujemy inne importowane owoce, zapominając praktycznie o ich istnieniu, a jabłka przecież oprócz tego, że są smaczne są także i zdrowe. Te popularne polskie owoce mają zbawienny wpływ na serce i układ krwionośny naszego organizmu a poza tym zmniejszają apetyt więc mogą być pomocne przy różnym rodzaju dietach. Stąd też mój dzisiejszy słodki przepis na jabłkową roladę, która uraduje podniebienia wszystkich smakoszy :)

Potrzebne składniki:

  • 750 g jabłek
  • 250 g gruszek
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu płynnego
  • szklanka mąki pszennej
  • 1 opakowanie płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Jabłka i gruszki obieramy, myjemy i pozbywamy gniazd nasiennych. Oba rodzaje owoców kroimy w dosyć dużą kostkę i przekładamy do miski. Jabłka i gruszki polewamy 2 łyżkami miodu oraz doprawiamy szczyptą cynamonu, wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

¾ płatków migdałowych drobno siekamy lub zawijamy w ściereczkę i uderzamy i blat stołu aby rozdrobnić migdały.

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek, z dodatkiem szczypty soli, ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie już ubita powoli dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i nieprzerwanie ubijając, powoli ją dodajemy. Na koniec wlewamy 1 łyżkę miodu, kilka kropel aromatu migdałowego oraz dodajemy pokruszone płatki migdałowe i wszystko mieszamy.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a na niego przekładamy jabłka i gruszki wraz z zalewą. na wierzch równomiernie wylewamy ciasto i delikatnie je wygładzamy.

Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez ok. pół godziny aż ciasto się zarumieni.

Ciepłe ciasto wyjmujemy z piekarnika i szybki ruchem przerzucamy je na stół lub stolnicę tak, aby jabłka znalazły się na górze. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy roladę. Wierzch rolady smarujemy 1 łyżką miodu oraz posypujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!