Składniki:

– pół kg mąki
– 2 jajka
– 5 dkg drożdży ( połowa przeciętnej kostki )
– kostka masła lub margaryny
– 3 łyżki cukru
– 1 litr mleka
– 2 budynie śmietankowe na 3/4 litra mleka

Wykonanie:

Rozpuszczamy masło na wolnym ogniu i ostawiamy do wystygnięcia. Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach zimnego mleka. Do miski wsypujemy ( lub przesiewamy ) mąkę, dodajemy rozpuszczone w mleku drożdże, wystudzone masło, jedno całe jajko i jedno żółtko, 3 łyżki cukru. Wyrabiamy ciasto aż składniki się ładnie połączą, formujemy z ciasta kulkę, którą od razu zanurzamy w zimnej wodzie i zostawimy na godzinę. Możemy w tym czasie ugotować budyń, który będzie nadzieniem rogalików. Budyń robimy tradycyjnie, zmieniamy tylko proporcje żeby był bardziej gęsty. Z litra mleka odlewamy szklankę żeby rozrobić w niej proszek budyniowy, we wrzącym mleku rozrabiamy mieszankę. Gotowy budyń wylewamy na płaski talerz i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Po upływie godziny wyjmujemy ciasto z wody i dzielimy je na 4 równe części. Każdą z części musimy następnie rozwałkować, podsypując obficie mąką żeby ciasto się nie przykleiło.
Rozwałkowany placek dzielimy na 8 części ( jak pizze ) z każdej z nich powstanie jeden rogalik.
Ostudzony budyń dzielimy na talerzu również na 4 części, a każdą z nich na 8 małych kosteczek.
Kostki budyniu zawijamy w ciasto i układamy na blaszce.
Pieczemy w temp 190 st. aż się zarumienią.
Ostudzone rogaliki można polukrować. Lukier wykonujemy mieszają cukier puder z wodą do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji, można dodać kilka kropli olejku pomarańczowego.
Rady:

-masło musi być dobrze wystudzone zanim dodamy je do mąki
-ciasto wyrabiamy jak najszybciej żeby drożdże nie zaczęły rosnąć
-chłodzenie ciasta jest konieczne
-stosujemy dobrej jakości budyń żeby się nie rozwarstwiał przy pieczeniu
-aby ograniczyć kalorie można zrezygnować z lukru.

Życzę smacznego…