Składniki:
2 torebki ryżu
tłuszcz do smażenia (najlepiej masło)
świeże masło (ok 1/4 kostki)
cebula, czosnek
1/2l wina (białe wytrawne)
1/2l rosołu (na kostkach lub na mięsie)
szafran, sól
ser (parmezan)

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle, następnie wsypać surowy ryż i podsmażyć, aż się zarumieni. Potem wlać wino i gotować często mieszając aby ryż się nie przypalił. W między czasie doprawić szafranem i solą, a gdy wino całkowicie wyparuje dodać rosół i dalej gotować pamiętając o mieszaniu. Po ugotowaniu ryż wymieszać ze startym parmezanem i świeżym masłem.

Potrawę można podawać na wiele sposobów. Znakomicie smakuje ze smażoną wątróbką, drobiem, rybami, owocami morza lub plastrem mięsa, z warzywami i grzybami.