Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 100 g pieczarek
  • 3 szklanki bulionu (może być z kostki rosołowej albo warzywnej)
  • pęczek natki pietruszki
  • mała kostka sera żółtego
  • pół cytryny
  • 2-3 łyżki stołowe masła
  • przyprawy (sól, pieprz)

Pieczarki obieramy i obmywamy (nie trzymajcie pieczarek zbyt długo pod wodą bo szybko nią nasiąkają, najlepiej jest je obmywać gąbką podobnie jak grzyby). Pieczarki kroimy w dosyć grube plastry.

Na głębokiej patelni labo w rondlu lekko rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy pieczarki. Następnie wsypujemy ryż, mieszamy go z pieczarkami i całość podsmażamy przez około 4 minuty. Całość troszkę doprawiamy pieprzem i solą. Wyciskamy sok z połówki cytryny i także dodajemy oraz wlewamy 1 szklankę bulionu.

Gdy po kilku minutach ryż wchłonie płyn, dolewamy kolejną szklankę. Resztę bulionu wlewamy partiami, tylko tyle, ile będzie konieczne aby ryż był al dente. Całość dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut.

W tym czasie ścieramy żółty ser na tarce o najmniejszych bądź średnich oczkach. Natkę pietruszki płuczemy i siekamy.

Pod koniec gotowania dodajemy resztę masła oraz ostatecznie doprawiamy do smaku. Risotto nakładamy na talerze i suto posypujemy startym serem oraz natką pietruszki (możecie także posypać odrobiną startej skórki cytryny).

Smacznego!