Składniki:

100 g boczku

400 g wątróbki

2 czerwone papryki

150 g długoziarnistego ryżu

2 łyżki mąki

sól

2 cebule

½ łyżeczki pieprzu

1 konserwowy ogórek

1 łyżka słodkiej papryki

2 łyżki posiekanej papryki

1/8 l bulionu mięsnego

Ryż gotować w 1l posolonej wody pod przykryciem przez 16 min. Odcedzić i pozostawić do obcieknięci. Wątróbkę pokroić na paski i obtoczyć w wymieszanej mące z pieprzem. Oczyszczoną paprykę i ogórki pokroić w paski. Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę. Boczek smażyć na średnim ogniu na skwarki. Wątróbkę dwa razy podsmażyć po 3 min, doprawić solą i zdjąć z patelni. Do usmażonego boczku dołożyć masło i cebulę. Wlać bulion i dodać słodką paprykę, wszystko zagotować. Dorzucić pokrojoną paprykę i gotować przez 5 min. Dodać ryż, ogórka , wątróbkę, zostawić przez chwilkę na patelni, przyprawić i posypać pietruszką.