Co będzie nam potrzebne:

1/2 szklanki mąki
4 łyżki cukru
1/2 kg białego sera
5 jajek
3/4 szklanki śmietany 12%
szczypta soli
olej do smażenia

Rozpoczynamy od rozdzielenia żółtek od białek. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Dodajemy do niej twarożek i razem miksujemy.

Kiedy ser połączy się dokładnie z masą, dodajemy mąkę i śmietanę i ponownie miksujemy.

Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, przystępujemy do ubijania białek z odrobiną soli.

Pianę z białek ostrożnie łączymy z masą za pomocą łyżki (nie miksera!).

Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju, na którą kładziemy placki o średnicy ok. 10 cm. Smażymy je z każdej strony na złoty kolor. Musimy uważać przy odwracaniu, gdyż placuszki są bardzo puszyste i delikatne :) A tak wyglądają gotowe racuchy:

Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. W smaku przypominają sernik. Można je jeść z ulubioną polewą, owocami, cukrem pudrem lub bez żadnych dodatków :) Polecamy!