Składniki:

1 kg ziemniaków
15 dag boczku
1 łyżka rosołu z kostki
100 ml mleka
20 dag mąki gryczanej
Sól, pieprz

Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować. Ugotowane ziemniaki jeszcze gorące przepuścić przez praskę, lub zmielić, ostudzić. Boczek pokroić w drobną kostkę, stopić na patelni. Trochę zostawić, resztę dodać do ziemniaków. Ciasto doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zagnieść ciasto i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić mniej więcej na 12 części. Z każdej części uformować okrągłą pyzę. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzątku wkładać pyzy i gotować około 15-20 minut. Po wyjęciu na talerz polać tłuszczem z wytopionymi z boczku skwarkami. Pyzy te można podawać także do pieczeni zamiast ziemniaków.