Jeśli jesteście senni, macie mało energii i często boli Was głowa istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie dostarczacie Waszemu organizmowi wystarczającej ilości potasu. Potas zapobiega zakwaszeniu organizmu dzięki czemu chroni nas przez ciągłym uczuciem zmęczenia. Świetnym źródłem potasu jest koperek, który możecie znaleźć w dzisiejszym przepisie. Dużą ilość potasu zawierają również natka pietruszki, brukselka, chrzan, ziemniaki oraz pomidory.

Potrzebne składniki:

Pulpety:

  • 40 dag mielonej cielęciny
  • 1 mała bułka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju lub stopione masło
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • przyprawa jarzynka
  • 1 kostka rosołowa

Sos:

  • olej lub 1,5-2 łyżki stołowe masła
  • 2-3 łyżki stołowe mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina przyprawy myśliwskiej
  • 2 pełne łyżki posiekanego koperku

Bułkę namaczamy w letniej wodzie, a gdy zmięknie, lekko ją odciskamy i dodajemy do rozmrożonego mięsa mielonego. Dodajemy także olej, całe jajko, sól i gałkę muszkatołową oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Masę dokładnie wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub ręcznie i formujemy rękami zwilżonymi zimną wodą (mięso nie będzie się przyklejać) kulki.

W garnku przygotowujemy bulion z ok. 1 litra wody, kostki rosołowej i odrobiny jarzynki. Gotowe mięsne kulki wkładamy we wrzący wywar i gotujemy przez ok. 15 minut na słabym ogniu.

W tym czasie przyrządzamy sos koperkowy. W rondlu przygotowujemy białą zasmażkę z masła i mąki, które mieszamy nie rumieniąc. Stale mieszając wlewamy mleko i gotujemy. Dodajemy przyprawę myśliwską i sok z cytryny i jeszcze chwilę podgrzewamy. Następnie, na pomocą małej łyżki wazowej, dolewamy trochę bulionu, w którym gotują się pulpety, tak aby uzyskać pożądaną gęstość. Na koniec wsypujemy posiekany koperek, mieszamy i wkładamy pulpety wyjęte z wywaru i chwilę gotujemy.

Smacznego!