50 dag mielonego mięsa wieprzowego
10 dag wędzonego boczku
3 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
Słoiczek zielonych oliwek
1 puszka pomidorów w zalewie (50 dag)
1 jajko
10 dag żółtego sera (pikantnego)
2 kromki chleba tostowego
Świeże Oregano i natka pietruszki
Pół łyżeczki chilli, sól, pieprz, cukier

Wykonanie: Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Boczek pokroić w paski, oliwki w plasterki. Boczek przesmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać połowę czosnku i cebuli, usmażyć na małym płomieniu aż cebula się zeszkli, wlać pomidory razem z zalewą i dodać oliwki. Całość doprawić solą, cukrem chilli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zieleninę dokładnie opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Chleb tostowy pokroić w kostkę i razem z ziołami wrzucić do malaksera, rozdrobnić. Do mięsa dodać jajko, starty żółty ser oraz zioła z chlebem. Doprawić do smaku i wyrobić gładką masę. Z masy zrobić 16 pulpecików, usmażyć na pozostałym tłuszczu i włożyć do gorącego sosu.