Składniki:

Ciasto ptysiowe:
– 1 szklanka wody
– 1/2 kostki margaryny
– 5 jaj
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 szklanka mąki

Farsz:
– 50 dag pieczarek
– 20 dag żółtego sera
– 25 dag śmietany 18%
– cebula
– sól, pieprz

Ciasto: wodę i margarynę podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia margaryny. Do gorącego roztworu dodajemy mąkę i cały czas mieszamy na ogniu, aż się zagotuje i dobrze wymiesza. Studzimy (żeby dodawane jaja się nie ścięły), dodajemy po jednym jajku (jak jajka są duże wystarczą tylko 4) oraz proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać, uformować ptysie i wsadzić do rozgrzanego do 200°C piekarnika, aż wyrosną i się lekko zarumienią.

Farsz: pieczarki podsmażyć z cebulą, przyprawić solą i pieprzem. Jak wystygnie mieszamy ze śmietaną i starkowanym serem.

Gotowe eklerki kroimy, nadziewamy farszem i wsadzamy do piekarnika, do rozpuszczenia sera, pilnując żeby się nie przypaliły.