Ratatouille czyli danie słynne z filmu “Ratatuj”, jest to proste i tradycyjne francuskie dane składające się wyłącznie z warzyw, bardzo często serwowane w kuchni francuskiej jako przystawka, lecz ostatnio zdobywa coraz większa popularność jako dodatek do ryb i mięs.

Do przygotowania tego przysmaku dla 4 osób potrzeba:

2 duże cebule
około 0.5kg pomidorów
2 czerwone papryki
1 żółtą paprykę
1 duży bakłażan
2 spore cukinie
3-4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1-2 liście laurowe
tymianek
Sól,pieprz,

No i teraz zaczynamy, trzeba zacząć od sparzenia pomidorów, nacinając znak x na dole pomidora i polewając to miejsce wrzątkiem bardzo łatwo ściągniemy skórkę.
Wszystkie warzywa kroimy w plastry (jak najcieniej.) czosnek można zgnieść.

Gdy wszystko już pokroimy przekładamy w żaroodpornej misce na zmianę (papryka, cebula, bakłażan, cukinia, pomidor) i tak w kółko odrobinę nakładając jedno warzywo na drugie. Gdy w taki sposób zapełnimy całą miskę polewamy wszystko odrobiną oliwy.  I na to kładziemy liść laurowy i wszystko posypujemy dobrze tymiankiem.  Wszystko trafia do pieca nagrzanego na 180 stopni na około 30-40 minut. I gotowe…