Na jesienne, długie wieczory przy gorącej kawie polecamy bardzo dobre w smaku ciasto drożdżowe z serem. Jest mięciutkie, odpowiednio nasączone będzie dobrze wilgotne. Przepis jest prosty, a przygotowanie ciasta szybkie. Porcja na prostokątną foremkę 10×15 cm (zmierzony jak zwykle spód foremki). Zapraszamy do pieczenia.

Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 45 dag mąki 4 dag drożdży 3/4 szklanki mleka 4 żółtka 9 dag cukru 6 dag masła odrobina soli 2 łyżeczki aromatu śmietankowego SER 33 dag sera półtłustego 2 żółtka 2 łyżeczki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego (lub mniej) 2 łyżeczki aromatu śmietankowego KRUSZONKA 4 dag masła 6 dag mąki 6 dag cukru (lub mniej) 2 białka do posmarowania ciasta
Przepis na ciasto drożdżowe: W miseczce (lub dużym naczyniu) pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki oraz pół szklanki podgrzanego letniego mleka. Wszystko dokładnie rozetrzeć razem i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, szczyptę soli, następnie dodać żółtka, stopione i powoli ostudzone masło, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto do chwili jak będzie odchodziło od ręki i ścianek miski (ciasto jest dość klejące ale takie ma być, po dokładnym wyrobieniu i stopniowym dodawaniu mąki bez problemu odchodzi od ręki). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Przepis na ser: Ser, żółtko, cukier i cukier waniliowy razem zmiksować na szybkich obrotach. Dodać aromat i wymieszać.
Przepis na kruszonkę: Zimne masło pokroić w drobną kostkę, dodać mąkę i cukier, dokładnie rozetrzeć, aż powstaną duże grudki ciasta, czyli kruszonka.
Pieczenie ciasta drożdżowego z serem: Podłużną foremkę 10×15 cm (zmierzone dno foremki) wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją masę, przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i uformować ręką cienki prostokąt. Następnie na ciasto posmarować ser, zwinąć jak roladę i przełożyć do foremki. Wierzch ciasta posmarować wcześniej odpowiednio roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 165 stopni Celsjusza przez 65 minut (lub trochę krócej).