Kura, 25 dag włoszczyzny (bez kapusty), 5 dag cebuli, sól Sos: 4 dag mąki, 5 dag masła, 1 żółtko, 10 dag śmietanki, natka pietruszki, pół cytryny, sól

Sprawioną kurę umyć, uformować w kieszeń, włożyć do garnka z wrzącą posoloną wodą i powoli gotować. Włoszczyznę umyć, cebulę lekko zrumienić i dodać do wywaru, gdy kura będzie na pół miękka. Gotować razem do miękkości.

Przyrządzić sos: Masło utrzeć w miseczce, dodać mąkę, ro­zetrzeć, rozprowadzić wrzącym wywarem, wymieszać, wlać do garnka i zagotować. Doprawić solą do smaku. Żółtko rozetrzeć w kubku z częścią sosu, dokładnie wymieszać, połączyć z resztą sosu, a na końcu wlać śmietankę. Sos można dodatkowo doprawić sokiem z cytryny. Miękką kurę wyjąć z rosołu, podzielić na 4 części i włożyć do sosu.

Podawać na talerzach lub salaterce przybranej plasterkami mar­chwi. Do potrawki podawać ryż, warzywa gotowane z wody, np. marchew pokrajaną w słupki, oraz sałatę zieloną z oliwą i cytryną lub śmietaną. Potrawkę posypać posiekaną natką pietruszki.