Kurczę, 25 dag włoszczyzny sól

Sos: 1 żółtko, 4 dag hiasła, 3 dag mąki pszennej, 3 dag Śmietanki 30% pół cytryny, sól

Wypatroszone, umyte kurczę uformować w kieszonkę , włożyć do wrzącej posolonej wody i gotować na wolnym ogniu. Włoszczyznę umyć, oczyścić, włożyć do wywaru, gdy kurczę będzie na pół miękkie. Gotować razem do miękkości. Miękkie kurczę wyjąć, podzielić na cztery części, a warzywa odcedzić.

Przyrządzić sos: Masło utrzeć w miseczce, dodać mąkę, rozetrzeć i zalać wrzącym wywarem, wymieszać, wlać do garnka i zagoto­wać. Żółtko rozetrzeć w kubku, zalać częścią sosu stale mieszając, potem połączyć z resztą sosu, wlać sok z cytryny, na końcu śmietankę i doprawić do smaku. Podzielone kurczę włożyć do gorącego sosu.

Części kurczęcia ułożyć na półmisku, obłożyć ryżem ugotowanym na sypko, polać mięso sosem, ryż posypać posiekanym koperkiem. Półmisek ozdobić liśćmi sałaty i marchewką pokrajaną w plasterki. Do potrawki z kurcząt najstosowniejszym dodatkiem są warzywa o delikatnym smaku, tzw. z wody lub oprószane, np. marchew lub szparagi, oraz surówki, np. zielona sałata.