Składniki:

1 kg kwaszonej kapusty

10 dag suszonych grzybów- najlepiej prawdziwki, ale niekoniecznie

10 dag masła

sól

pieprz

Grzyby umyć, zalać zimną wodą, odstawić na całą noc. Posiekać kwaszoną kapustę, włożyć do rondla, zalać taką ilością gorącej wody, aby kapusta była całkowicie przykryta. Zagotować, zmniejszyć ogień. Kapustę gotować około 30 minut bez przykrycia. Namoczone grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły. Wlać razem z grzybowym wywarem do kapusty, gotować razem, aż będą miękkie. Odparować nadmiar soku, wlać stopione i lekko przyrumienione masło. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kapustę wymieszać. Jeśli lubimy aromatyczną kapustę z dodatkiem ziół, to dodajemy do niej tymianek i majeranek. Koniecznie Państwo spróbujcie tego dania, a na pewno będzie wam smakowało.