Czas przygotowania: 20 minut • Czas pieczenia: 20 minut

Porcja dla 4 osób:

  • 1 pomarańcza
  • 80 g maizeny
  • 1 jajko
  • 6 łyżeczek śmietanki (5% tłuszczu)
  • 20 g słodziku
  • 3 białka

Rozgrzać piekarnik do 120°C. Pomarańczę umyć w ciepłej wodzie. Zetrzeć część skórki – tyle, by otrzymać i łyżeczki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Całe jajko ubić z połową słodziku do uzyskania puszystej konsystencji. Dodać maizenę, pozostały słodzik i śmietankę. Wlać sok z pomarańczy, dodać skórkę. Wszystko dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Ciasto wlać do formy do pieczenia i wstawić do piekarnika na 20 minut.