Składniki:

1 kg polędwicy wołowej
Masa:
30 dag pieczarek
1 jajko
Puszka pasztetu z drobiu (10 dag)
Sok z cytryny
2 łyżki masła
Sól, pieprz, tymianek
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
20 dag masła
1 jajko
Pół szklanki śmietany
Sól, pieprz

Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na godzinę. Mąkę połączyć ze szczyptą soli i przesiać na stolnicę, połączyć z masłem, śmietaną i żółtkiem. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na pół godziny. Mięso po wyjęciu z lodówki obsmażyć na połowie masła ze wszystkich stron. Wyjąć ciasto z lodówki, kawałek odłożyć, resztę rozwałkować na placek. Na środku rozłożyć pół masy zrobionej z usmażonych na maśle pieczarek wymieszanych z pasztetem i przyprawionych. Na tej masie ułożyć polędwicę, na niej pozostałą część masy grzybowej dobrze dociskając do mięsa. Mięso oblepić ciastem i odwrócić tak, aby miejsce zlepienia ciasta było na spodzie. Z pozostawionego ciasta zrobić ozdobny motyw, od spodu posmarować wodą i przylepić na wierzchu ciasta. Ciasto pozakłuwać i upiec (40 minut) w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.