Składniki:

60 dag ugotowanych ziemniaków
20 dag kapusty włoskiej
1 cebula
5 dag boczku
1 łyżka kminku
8 łyżek płatków owsianych
4 łyżki margaryny
4 łyżki rosołu
2 jajka
Mąka
Sól, pieprz

Wykonanie: Kapustę umyć i pokroić w cienkie paski. Boczek pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na łyżce margaryny. Dodać pokrojoną kapustę i kminek. Podlać rosołem i dusić około 10 minut. Ziemniaki zemleć lub przepuścić przez praskę, dodać całe jajko i 1 żółtko, kminek oraz płatki owsiane. Wyrobić. Dodać kapustę, doprawić sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszać (można dodać trochę mąki, jeśli ciasto wydaje się za rzadkie). Pozostawić na kwadrans. Z ciasta formować niewielkie placuszki, obtaczać każdy w mące i smażyć na pozostałym tłuszczu. Podawać na listkach sałaty.