Składniki:

50 dag ziemniaków
15 dag pieczarek
1 jajko
Pęczek szczypiorku
Sól, pieprz
6 łyżek tłuszczu

Wykonanie: Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć na 2 łyżkach tłuszczu. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wymieszać z żółtkiem, dodać grzyby i posiekany szczypiorek. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem kłaść małe porcje ciasta i smażyć z obu stron na złocisty kolor, żeby były chrupiące. PLACKI Z SOCZEWICĄ Składniki:
50 dag ziemniaków
5 dag brązowej soczewicy
5 dag czerwonej soczewicy
0,5 litra bulionu z kostki
Starty chrzan
1 jajko
Sól, pieprz, 4 łyżki oleju
Wykonanie: Soczewicę umyć i ugotować w bulionie (30-40 minut), osączyć i ostudzić. Ziemniaki obrać, umyć zetrzeć na tarce z małymi dziurkami, lekko odcisnąć. Połączyć z jajkiem i soczewicą, przyprawić, dodać chrzan i skrobię z wyciskanych ziemniaków, wyrobić. Smażyć na rozgrzanym oleju.