Składniki:

  • 400 – 500 g cukinii z obciętymi końcami, umytej i zetartej na dużych oczkach tarki
  • 2 jaja
  • 3 – 6 łyżek mąki pszennej
  • odrobina koperku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Zertartą cukinię dobrze odciskam.
  2. Dorzucam jaja, mąkę, przyprawy i dokładnie mieszam. Ilość mąki reguluję na oko raczej – masa nie może być zbyt płynna, bo placki będą się rozpadać. Nie może też być za bardzo zbita, bo… będą zbyt mączne.
  3. Tłuszcz rozgrzewam na patelni na palniku nagrzanym do 90% mocy.
  4. Wrzucam na tłuszcz po około łyżce masy i smażę na złoty kolor z obu stron. Podczas smażenia reguluję temperaturę pieca (aby nie przypalić). Z czasem trzeba dodać trochę oleju.

Podawanie:

Z sosami, maślanką lub kefirem, z warzywami.

Porada:

Do masy można dodać małą, startą cebulę, dwa ząbki czosnku i całą masę ziół.