Składniki:

50 dag ziemniaków
10 dag białego sera twarogowego
5 dag bryndzy
2 cebule
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka sezamu
1 łyżka zmielonych nasion słonecznika
Sól, pieprz, łyżka maggi
Olej do smażenia

Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować. Zmielić sery i ugotowane ziemniaki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, rozgrzać olej i na nim zeszklić cebulę. Zimną masę ziemniaczano-serową wymieszać z cebulą, jajkami, mąką pszenną. Doprawić maggi, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wyrobić. Ciasto uformować w dość gruby wałek, pokroić na plastry. Bułkę tartą wymieszać z sezamem i słonecznikiem. Każdy placuszek panierować i kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco z sosem grzybowym lub pomidorowym.