SKŁADNIKI:

– 3 jajka

-3/4 szklanki mąki razowej Lubella lub otrąb

-płaska  łyżeczka proszku do pieczenia

-odrobina mleka

-szczypta soli

– 2 jabłka

-słodzik

-cynamon

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli i ok. 5 rozgniecionymi tabletkami słodziku, w osobnym naczyniu mieszkamy mąkę z proszkiem do pieczenia  i  żółtkami  dodajemy odrobine mleka aby ciasto było na tyle płynne aby móc połączyć je z pianą. Jabłka obieramy i zcieramy na grubych oczkach posypujemy cynamonem dodajemy do ciasta na koniec łączymy delikatnie z pianą z białek. Cała masa powinna mieć taką konsystencję jak ciasto na „racuchy” aby można je było wykładać łyżką.

Formujemy placki o średnicy ok 5 cm na rozgrzanej teflonowej patelni którą wcześniej można wysmarować oliwą z oliwek. Smażymy na złoty kolor.