Składniki:
Ciasto:
- 10 jaj
- 220 g mąki krupczatki
- 80 g kartoflanki
- 300 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 5 jaj
- 5 czubatych łyżek cukru
- 500 g masła
- olejek rumowy lub arakowy
Wykonanie:
Ciasto:
Ubijać białka i stopniowo dodawać cukier, następie rozmieszać z żółtkami. Na koniec dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Leciutko wymieszać. Ciasto rozłożyć na blasze i wstawić do pieczenia.
Czas pieczenia: 40 – 50 min w temperaturze 170*C – 200*C
Krem:
Białka ubić razem z cukrem na sztywną pianę. Osobno masło razem z żółtkami ucierać na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać pianę z ubitego białka.
Wykończenie: Jak placek ostygnie przeciąć go na dwie części , przełożyć kremem oraz udekorować kremem na wierzchu