Składniki:

Ciasto:

    • 10 jaj
    • 220 g mąki krupczatki
    • 80 g kartoflanki
    • 300 g cukru
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 5 jaj
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 500 g masła
  • olejek rumowy lub arakowy

Wykonanie:
Ciasto:
Ubijać białka i stopniowo dodawać cukier, następie rozmieszać z żółtkami. Na koniec dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Leciutko wymieszać. Ciasto rozłożyć na blasze i wstawić do pieczenia.

Czas pieczenia: 40 – 50 min w temperaturze 170*C – 200*C

Krem:
Białka ubić razem z cukrem na sztywną pianę. Osobno masło razem z żółtkami ucierać na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać pianę z ubitego białka.

Wykończenie: Jak placek ostygnie przeciąć go na dwie części , przełożyć kremem oraz udekorować kremem na wierzchu