Składniki:
3 szklanki mąki tortowej, 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego, 5 żółtek, 1/3 szklanki cukru pudru, niepełna szklanka mleka, skórka otarta z całej cytryny, szczypta soli

Przełożenie:Według upodobań lub zasobów spiżarni: odsączonekonfitury, dobrze wysmażone powidła śliwkowe, posiekane bakalie, bardzo gęsta marmolada z jabłek itp., tłuszcz do wysmarowania formy, jajko.   Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru pudru i łyżki mąki przygotowujemy zaczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło topimy, odstawiamy do przechłodzenia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostały cukier puder, żółtka, sól, skórkę otartą z cytryny, składniki łączymy, dodajemy przesianą mąkę, wyrabiamy jednolite ciasto (przez ok. 5 min.), dodajemy roztopiony, letni tłuszcz i ponownie wyrabiamy, aż ciasto stanie się jednolite, sprężyste i lśniace. Odstawiamy w ciepłe, pozbawione przewiewów miejsce do wyrośnięcia. Do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości formy wykładamy 2/3 ciasta, w taki sposób, by boki były nieco podniesione, nakładamy przygotowane nadzienie (na wysokość centymetra), na wierzchu rozkładamy pozostałe ciasto (można w sposób dekoracyjny), odtsawiamy w ciepłe miejsce. Gdy lekko podrośnie, wierzch smarujemy jajkiem roztrzepanym w 2 łyżeczkach letniej wody i wstawiamy do wygrzanego, ale niegorącego piekarnika. Pieczemy w temp. 160 stopni przez godzinę lub nieco dłużej (czas zależy od wysokości warstwy ciasta). Wyjmujemy zrumienione, lekko odstające od boków formy. po przechłodzeniu kroimy w zgrabne porcje.