Placek po węgiersku jest bez wątpienia bardzo popularnym daniem, można go podawać nie tylko na obiad, ale także na kolację czy jako posiłek podczas rodzinnej imprezy. Jest wyśmienity smakowo i pięknie wygląda. Przygotowanie takiego specjału nie zajmuje dużo czasu i nie jest pracochłonne.

Przyrządzenie dania wymaga następujących składników: 6 ziemniaków, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 jajko, mąka, sól, pieprz, olej, pół kilograma wołowiny, strąki czerwonej i zielonej papryki, łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka przecieru pomidorowego. sposób przyrządzenia takiego dania jest bajecznie prosty.

Wołowinę pokroić należy w kostkę, oprószyć mąką i mocno obsmażyć. Następnie przełożyć ją do rondla. Jedną cebulę pokroić trzeba w kostkę i zeszklić. Dodać następnie do niej mięsa, podlać wodą lub rosołem i dusić godzinę. Wrzucić następnie pokrojona paprykę, dodać przecier, przyprawić solą i pieprzem, gotować przez około pół godziny. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ziemniaków i cebuli, do nich dodać należy mąkę i jajko, taką masę usmażyć na patelni i podać z farszem mięsnym.