Składniki:

  • 200 g mąki pszennej 650, przesianej
  • 120 ml ciepłej wody
  • 6 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki oliwy
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 70 g boczku wędzonego, pokrojonego w paseczki
  • 50 g szynki szwardzwaldzkiej lub parmeńskiej, lub podobnej, pokrojonej w paski
  • 1 – 2 cebule, posiekane drobno
  • 1 – 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz, przyprawy (oregano, bazylia, tymianek itp.)

Przygotowanie:

  1. Z mąki, wody, drożdży, oliwy, soli i cukru wykonuję ciasto drożdżowe.
  2. Gdy jest już dobrze wyrobione odstawiam je pod przykryciem do wyrośnięcia na 1.5 – 2.5 godziny.
  3. Gotowe ciasto rozwałkowuję na oprószonym mąką blacie –  najcieniej jak się da.
  4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowaną olejem przekładam tak przygotowany spód.
  5. Do śmietany dodaję sól, pieprz, gałkę muszkatałowca i masę ziół do smaku. Ową śmietanową zaprawę rozprowadzam równomiernie na całej powierzchni ciasta.
  6. Na wierz wsypuję cebulę, czosnek oraz szynkę.
  7. Piec nagrzewam do 250’C.
  8. Blachę z ciastem wsuwam do piekarnika na dosłownie 8 – 11 minut.