Polecam placka, chodź jego wykonanie zabiera trochę czasu, efekt i smak warte są jednak tego.

Składniki:

Na ciasto:
– 8 średnich jaj
– 7 łyżek mąki tortowej
– 8 łyżek cukru kryształu
– 1 łyżka kakao

Na masę:
– 0,5l mleka
– 1 szklanka cukru kryształu
– 10g cukru waniliowego
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka kakao
– 2 kostki masła do kremów (zwykłe masło zawiera sól, która powoduje iż masa się zetnie)
– 3 żółtka
– 400g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego/śmietankowego
– 2 galaretki ao ulubionym smaku
– 1 banan

Przygotowanie:
– najpierw przygotowujemy ciasto, a dokładniej dwa biszkopty: cztery białka ubić na sztywną pianę, dodać cztery łyżki cukru, ubić ponownie, następnie dodać cztery żółtka i ubić, dodać cztery łyżki mąki, zmiksować, ciasto przelać na dużą formę do pieczenia (ok. 360×250), piec w piekarniku w 180 stopniach przez 45 minut
– drugi biszkopt przygotować tak jak pierwszy, jednak zamiast czterech łyżek mąki, dać trzy łyżki mąski oraz jedną łyżkę kakao, upiec ciemny biszkopt po wyjęciu z piekarnika biszkopta jasnego
– oba biszkopty odłożyć do wystygnięcia
– kolejny krok to przygotowanie masy, najpierw przygotowanie budyniu: mleko, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać, postawić na palnik, zagotować co chwilę mieszając, odstawić budyń do wystygnięcia
– miękkie masło utrzeć z żółtkami, dodawać stopniowo zimny budyń i miksować na jednolity krem
– krem podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i zmiksować
– na wystudzony jasny biszkopt położyć ciemną masę, następnie w ciemnym biszkopcie wyciąć kieliszkiem kółka (dość sporo, jak w serze) i położyć ciemny biszkopt ma masie, w miejsca dziurek, położyć plasterki banana
– dwie galaretki agrestowe rozpuścić razem w 0,5l wrzącej wody, odstawić galaretki do wystygnięcia, gdy galaretki będą zimne zmiksować je z serkami homo (w zależności od poziomu wystygnięcia galaretek masa może szybko tężeć więc należy szybko wyłożyć ją na ciemny biszkopt, jeżeli nie stężeje od razu należy poczekać, aż zacznie tężeć i dopiero wtedy wyłożyć ją na biszkopt)
– na masie serowej ułożyć wycięte kółka z ciemnego biszkoptu, a następnie położyć jasną masę