ciasto:

1 jajko
2 kopiaste łyżki serka homogenizowanego odtłuszczonego
3 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki otrębów pszennych
50 ml mleka 0,5%
troszkę drożdży
szczypta soli

dodatki na pizzę:

trochę koncentratu pomidorowego
oregano
1 cebulka
2 jaja ugotowane na twardo
60g wędzonego łososia
1/2 kostki chudego twarogu

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Jajko dzielimy na żółtko i białko. Z białka ubijamy sztywną pianę. Do żółtka dodajemy serek, otręby, sól i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy drożdże, białko i wszystko delikatnie mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej zupy. Formę lub blachę do pizzy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wlewamy masę. Podpiekamy ją w piekarniku aż się lekko zrumieni – piekarnik z termoobiegiem 180 stopni.
Wyciągamy nasze ciasto i układamy na nim składniki: smarujemy koncentratem, posypujemy oregano, układamy pociętą w talarki cebulkę, na nią pocięte w plasterki jajko i łososia. Sam wierzch posypujemy pokruszonym chudym twarogiem. Pieczemy w piekarniku do momentu, aż składniki lekko zaczną się rumienić.