Składniki:

  • ciasto na pizzę
  • 150 g sera edamskiego
  • 100 g mozzarelli
  • 80 g sera cheddar
  • 70 g sera blu
  • 1 pomidor
  • 4 listki bazylii
  • oregano, tymianek, olej

Przygotowanie:

  1. Ciasto przygotowuję według przepisu i odstawiam na ponad godzinę do wyrośnięcia.
  2. Blachę smaruję olejem i tak cienko, jak się da, rozkładam nań ciasto. Będzie ono mogło jeszcze trochę wyrosnąć a ja w tym czasie przygotuję resztę składników i nagrzeję piec do 250’C.
  3. Pomidory kroję w plasterki i układam na cieście. Posypuję odrobiną cukru i przypraw. Na to układam starte sery – żadnych „warstw”, po prostu trochę tego sera, trochę tamtego. Górę posypuję posiekanymi ziołami.
  4. Do nagrzanego do 250’C pieca wsuwam blachę i piekę w tej temperaturze około 8 minut. Następnie temperaturę zmniejszam do 180’C i piękę pizzę kolejne 6 – 8 minut. Tak pieczona pizza ma spód dobrze wypieczony ale nie suchy – dokładnie jak w pizzerii.

Podawanie:

Z dobrą oliwą.

Porada:

Do pizzy można dla urozmaicenia dodać kilka pasterków szynki albo posiekaną cebulę.