Składniki:

CIASTO:
1/2 kg mąki
woda
mleko
10 dkg drożdży
szczypta oregano
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 ząbek czosnku

DODATKI:
plastry szynki lub salami (do pokrycia pizzy)
1 cebula
1/2 kg pieczarek
1/2 kg żółtego sera
10 dkg sera mozarella
1 papryka
garść czarnych oliwek

SOS:
1 litr przecieru pomidorowego
6 ząbków czosnku
1/2 szklanki soku cytrynowego
bazylia
zioła prowansalskie
pieprz
sól
szczypta cukru
ostra papryka

Sposób przygotowania:

SOS:
Wlewamy przecier do garnka, dodajemy przyprawy, pokrojony czosnek i gotujemy do momentu wrzenia. Odstawiamy do ostudzenia.

CIASTO:
Mąkę łączymy z drożdżami. Dodajemy przyprawy, oliwę, pół szklanki ciepłego mleka , trochę wody, szczyptę cukru i wyrabiamy ręcznie ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Rozwałkowuj je na okrąg o średnicy ok. 35 cm. Przygotowany spód pizzy wykładamy na posmarowaną oliwą blachę. Wierzch pizzy smarujemy przygotowanym sosem. Na sosie układamy tarty ser żółty, plastry szynki lub salami, przesmażone pieczarki z pieprzem i tymiankiem, zeszklone krążki cebuli, kawałki papryki i czarne oliwki. Wszystko posypujemy ostrą papryką, oregano i pieprzem. Tak przygotowaną pizzę pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni C przez ok. 20 min.