Taka sałatka ze świeżych ogórków jest świetnym dodatkiem do lekkich letnich potraw. Oprócz ogórków znajdziecie tutaj pikantną nutę papryczek chilli oraz przyprawy, sosy wprost z aromatycznej kuchni azjatyckiej.

Potrzebne składniki:

  • 2 ogórki średniej wielkości
  • 2 małe papryczki chilli
  • 2 dymki
  • szczypiorek z jednej dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka ziaren sezamu
  • pół pęczka natki pietruszki albo kolendry
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 1 łyżka stołowa octu ryżowego
  • 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
  • pół łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka brązowego cukru (lub jeśli nie macie płaska łyżeczka cukru pudru)

Ogórki obieramy i kroimy w plastry (ale nie takie cienkie jak na mizerie tylko trochę grubsze). Ogórki wkładamy do miski, posypujemy brązowym cukrem oraz polewamy octem ryżowym, trochę mieszamy i wkładamy do lodówki na około pół godziny.

W tym czasie myjemy papryczki, przekrajamy je wzdłuż na pół i nożem usuwamy wszystkie pestki po czym kroimy papryczki. Dymki myjemy i kroimy na pół a potem w półplasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

Suchą patelnię rozgrzewamy, wrzucamy ziarna sezamu i chwilę prażymy.

Szczypiorek oraz natkę pietruszki płuczemy i dosyć drobno siekamy.

Ogórki wyjmujemy z lodówki i dodajemy do nich papryczki chilli, dymkę, czosnek oraz szczypiorek i natkę pietruszki.

W małej miseczce łączymy sos sojowy z olejem sezamowym, do których dodajemy starty imbir i mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i całość mieszamy. Na sam koniec sałatkę posypujemy prażonym sezamem.

Smacznego!