Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 cm imbiru
  • 8 nasion kardamonu
  • ½ łyżki kurkumy
  • 1 limonka
  • 3 liście laurowe
  • ½ łyżeczki suszonej kolendry
  • ½ papryczki chilli
  • 3 łyżki świeżej kolendry
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przepis:

Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Czosnek siekamy, a imbir zcieramy na tarce. Czosnek i imbir mieszamy z mięsem i dodajemy 4 łyżki oliwy oraz sok z limonki. Wkładamy do lodówki na 10 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Papryczki chilli siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, aż się zrumieni. Dodajemy wszystkie przyprawy i chilli. Podsmażamy całość przez 3 minuty. Następnie dodajemy kurczaka wraz z marynatą i smażymy około 5 minut. Zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy kolendrą.