Ciasto francuskie jest świetną bazą zarówno dla rogalików, ciasteczek i różnych słodkości jak i dla pierożków i dań na słono. Pierożki, które dziś proponuję są bardzo proste w wykonaniu. Teraz w sklepach jest dostępne gotowe ciasto francuskie co oszczędza nam wiele pracy a przygotowanie potrawy możemy ograniczyć do minimum. Ja dzisiaj proponuje nadzienie serowo – pomidorowe ale zamiast tego możecie użyć konfitur, mięsa, owoców.

Potrzebne produkty:

  • ciasto francuskie Frosty (czyli ok. 450 g; ciasto możecie przyrządzić same, ja wybieram metodę na skróty :) )
  • 45 dag pomidorów
  • 25 dag sera żółtego
  • 10 dag masła
  • pęczek szczypiorku
  • świeża bazylia
  • 2,5 dag sezamu
  • przyprawy (sól, pieprz)

Pomidory sparzamy gorącą wodą i obieramy ze skórki po czym kroimy je w drobną kostkę. Bazylię i szczypiorek drobno kroimy i mieszamy z pomidorami.

Żółty ser kroimy w drobniutką kostkę lub ścieramy na tarce. Połowę masła rozpuszczamy na patelni i smarujemy nim ciasto francuskie, które następnie kroimy w kwadraty. Na każdym kwadracie układamy po łyżeczce masy pomidorowej i sera, a następnie sklejamy przeciwległe rogi tak aby utworzyć trójkąt i sklejamy je palcami bądź widelcem.

Blaszkę smarujemy tłuszczem i układamy na niej pierożki. Wierzch pierożków smarujemy resztą masła (np. za pomocą pędzelka) i posypujemy je sezamem. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min w 180 stopniach.

Smacznego!