Do przygotowania pierożków potrzebujemy:

2 łyżeczki oleju arachidowego
2 łyżeczki korzenia kolendry(drobno posiekanego)
2 młode nieduże cebule(drobno posiekane)
1 spory ząbek czosnku(zmiażdżony lub bardzo drobno posiekany)
100g mielonej wołowiny
Pół łyżeczki mielonej kurkumy
pół łyżeczki mielonego kminku
odrobina kolendry
odrobina sosu rybnego
1 spora łyżka wody,
pół szklanki puree ziemniaczanego(około 100 gram)
2 płaty mrożonego ciasta na pierogi(świeże też może być nawet klei się lepiej ale więcej pracy)
1 jajko (zmieszane)
olej roślinny do smażenia(około litra można używać wielokrotnie)

 

Powyższe składniki są na 8 pierożków. Nie jest to danie główne więc 2 pierożki dla osoby to idealna przekąska przed smaczną kolacja. Czas jaki potrzebujemy na przygotowanie tych 8 sztuk wraz ze smażeniem to około 35-40 minut.

Do przygotowania sosu słodko-ostrego(w którym można moczyć pierożki)

12 świeżych małych papryczek chilii (grubo posiekać
8 ząbków czosnku(pokrojonych w grube plastry)
2 szklanki octu białego(winnego) (około 500ml)
200g cukru  drobnego
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pasty z tamaryndowca

Powyższe składniki to przepis na około 1 litr sosu dlatego trzeba ją przeliczyć na potrzebną ilość przyjmując że będą to 4 osoby po 2 pierożki należy podzielić powyższe składniki przez 3, 300gram sosu na pewno wystarczy. Lepiej mieć przygotowane odrobinę zadumo niż żeby zabrakło, zwłaszcza ze taki sos można także podać do dania głównego lub wykorzystać do przyprawienia zup tajskich. Sos można smiało miesiąc przetrzymywać w lodówce bez obawy że się zepsuje.

Jak przygotować sos:

Na malutkiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy wszystkie składniki i mieszamy tak aby cukier się rozpuścił , doprowadź do wrzenia sosu lecz uważaj aby się nie przypalił. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj bez przykrycia około 25 minut. Następnie schłodź całość około 10 minut i wymieszaj blenderem lub maszyna kuchenną na gładką masę. Podawaj w oddzielnych miseczkach aby goście sami mogli sobie moczyć pierożki.

Teraz przechodzimy do przygotowywania pierożków.

W woku(lub wysokiej patelni) rozgrzewamy olej i delikatnie podsmażamy: kolendere, cebule, czosnek i wołowiny. Gdy całe mięso nie będzie już surowe dodaj kurkumę, kminek i mielona kolendrę. Gdy dobrze wymieszamy smażymy tak długo aż poczujemy wyrazisty zapach ziół. Następnie dodaj wodę i sos rybki i przykryj pokrywką i pozostaw na około 5 minut na małym ogniu aż zgęstnieje. Następnie dodaj puree ziemniaczane i wymieszaj a następnie odstaw na wystygniecie. Pierożki klei się bardzo podobnie jak pierogi Polskie. Wytnij kółko o średnicy 9 cm nałóż 1 łyżeczkę farszu który przygotowaliśmy wcześniej, posmaruj krawędzie jajkiem i zaciśnij krawędzie jak w pierogach.(UWAGA BARDZO WAZNE ABY PIEROŻKI BYŁY SZCZELNIE ZAMKNIĘTE!)

Teraz najtrudniejsze zadanie, chwilę przed podaniem pierożków rozgrzej olej rośliny w dużym woku i smaż pierogi w głębokim oleju, tak długo ąż się zarumienia,(PIEROŻKI BARDZO SZYBKO MOGĄ SIĘ SPALIĆ!) Wyjmij łyżką sitkową pierożki na papier aby ściągnąć nadmiar tłuszczu i wyłóż na talerz o podania z mała miseczka sosu. Do ozdoby możemy położyć gałązkę pietruszki lub kolędry. I życzę smacznego.